YEMEK KATEGORİLERİ

27 Nisan 2016 Çarşamba

PATATESLİ KAFES BÖREK

PATATESLİ KAFES BÖREK













MALZEME LİSTESİ:

4,5 su bardağı un
1 yumurta
yarım paket yaş maya
1 çay bardağı süt
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
su

KAT ARALARI İÇİN:

125 gr tereyağı

İÇ HARCI İÇİN:

2 büyük patates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 soğan
zeytinyağı
tuz
karabiber

ÜZERİ İÇİN:

yumurta

HAZIRLANIŞI:

Patatesleri haşlayıp  güzelce soyalım. Haşlamış olduğumuz patatesleri rendeleyip  eziyoruz. Tavaya yeteri kadar zeytinyağı döküp Yemeklik doğramış olduğumuz soğanı ilave edip kavuruyoruz. Daha sonra  Salçasını da koyup karıştırıyoruz. Sonra da Haşlanmış patatesi ilave edip  karıştırıyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıp Biraz daha karıştırıp  altını kapatıyoruz. Unu karıştırma kabına alıp Ortasını havuz gibi açıyor ve Ortasına yaş mayayı koyup Mayanın üzerine zeytinyağı ve sütü döküyoruz. Yumurtayı kırıp Biraz da ılık su döküyoruz. Unun üzerine yeteri kadar tuz serpip Ortadaki sıvılarla mayayı eritiyoruz. Kenarlara doğru açılarak hamuru yoğurup Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan bir tatlı tabağı büyüklüğünde açılacak kadar bir parça ayırıp Ayırdığımız hamurun üzerine un serpip  merdaneyle tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Tart kalıbına yağlı kağıt serip Ortaya açtığımız hamuru seriyoruz. Üzerine de düzgün yuvarlak bir şekle getirdiğimiz patatesli harcı koyup Kalan hamurdan da patatesin üzerini örtecek kadar bir parça koparıyoruz. Yuvarlayıp  merdaneyle açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine aparatımızla bastırarak ara ara kesik atıyoruz. Eğer bu aparattan yoksa bıçak yardımıyla ara ara kesikler açıyoruz. Patatesli harcın üzerine hamurun kesiklerini hafif açıp belirginleştirerek seriyoruz. Kalan büyük parça hamurun üzerine un serpip merdaneyle olabildiğince uzun bir hamur açıyoruz. Enlemesine de biraz açıyoruz. Tereyağını ben-mari usulü eritip Hamurun üzerine tereyağını sürüyoruz. Yalnız Bir uzun kenarına sürmüyoruz. Hamurun tereyağlı uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sıkıca sarıp Hamurun yağ sermediğimiz kenarını suyla hafif ıslatıp Tamamen sarıyoruz. Hamurun bir ucundan başlayarak verev verev kesiyoruz. Verev kestiğimiz hamurları da ortadaki malzemelerin etrafına doğru hafif üstüste gelecek şekilde diziyoruz. Buğday başağı şeklini alıyor. Verev hamurlarla kalıbın kenarlarını tamamen dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder